I ett storkök som ska tillverka soppa på burk finns en hel del olika redskap att använda sig av för att tillreda maten. Det är spisar, kokplattor, stekbord, kylar, och så kanske ett av de allra viktigaste redskapen, ugnen. En restaurangugn finns i flera olika varianter och det kan vara ett bra alternativ. De kan antingen vara stora och rymma flera plåtar, eller lite mindre. Det finns varmluftsugnar som kan hantera flera plåtar på en gång, ugnar som roterar invändigt samtidigt som maten grillas, samt öppna ugnar – så kallade salamandrar.
Att göra en god soppa
Det krävs en hel del kunskap och bra råvaror för att man ska kunna göra en riktigt god soppa som kan serveras i restaurangen eller storköket. För företag som tillverkar soppan gäller det alltså att se till att soppan verkligen smakar så gott att både privatpersoner och andra företag kan tänka sig att köpa in den istället för att tillaga soppan på egen hand.
Tillagning av soppan
Det är extremt viktigt att soppan tillagas på ett bra sätt hos företaget. Det spelar ingen roll om det är pulversoppa som ska läggas i en burk eller om det är en färdig soppa som bara ska värmas sedan. Om soppan inte tillagas rätt finns det en viss risk att sjukdomar och bakterier sprids vidare och det gör att många kan bli sjuka. För att bli av med eventuella bakterier och annat i råvarorna krävs det att ingredienserna till soppan hettas upp ordentligt. När mycket ska tillagas samtidigt görs det lämpligen i ugn och där bör råvarorna få en innertemperatur på omkring 75 grader.
Välja rätt ugnar för förberedelse
Det finns flera olika typer av ugnar som kan användas för att förbereda ingredienserna till soppan. Det är klokt att investera i några olika typer av ugnar som passar den soppa man planerar att tillverka.
Många större ugnar har roterande spett eller pinnar där man kan trä på kött, grönsaker med mera så att det får en mer grillad yta. Det kan användas för att få en lite kraftigare smak och en annan karaktär på eventuella bitar i soppan. Det finns också vanliga ugnar som fungerar som en helt vanlig köksspis. De flesta större ugnar har också en funktion för varmluft. Det gör att man kan tillaga flera saker samtidigt, på olika plåtar utan att riskera att något blir otillräckligt tillagat.
Det finns också öppna ugnar, så kallade salamandrar. De används för att varmhålla råvaror eller för att ge lite mer grillad yta. Om företaget ska kunna tillverka mycket soppa räcker det dock inte med små ugnar. Då kommer det att ta allt för lång tid innan soppan är färdig.
Ekonomiskt tänkande vid inköp av ugn
Att investera i ugnar kostar en hel del pengar men de är väl investerade när det sedan visar sig att soppan verkligen säljer. Till en början kanske man inte kan köpa in de allra största eller dyraste modellerna men en finansiering av ett par ugnar brukar gå att lösa. Ett alternativ är att man tar ett företagslån för att finansiera ugnarna. Man kan faktiskt få ett sånt lån trots att företaget är helt nystartat. Många långivare som hanterar företagslån ser nämligen inte bara till företagets inkomst utan de tar mer hänsyn till själva företagsidén.
Hur många ugnar behövs i företaget?
Hur många ugnar som behövs i företaget som ska tillverka soppa beror bland annat på hur mycket soppa företaget ska tillverka och sälja. Räknar man med att sälja stora mängder behöver man självklart kunna hantera och förbereda en stor mängd råvaror. Finns det inte tillräckligt med ugnar kan man inte göra det och då finns det en stor risk att man inte kan tillverka nog med soppa för att konsumenterna och kunderna ska kunna köpa den.
Om det dessutom är så att man ska tillverka flera olika sorters soppa kan man behöva ha skilda ugnar för olika råvaror. Kanske ska man tillverka en del veganska eller vegetariska soppor. Då måste man se till att inte köttsaft hamnar bland resterande ingredienser och det bästa sättet att undvika det på är genom att helt enkelt inte tillaga kött och grönsaker i samma ugn. Man måste också tänka på att ugnarna tar en del plats. Är köket inte så stort kanske man inte kan köpa så många ugnar till en början.